MY WORLD

Vad är hijab?

Hijab är en huvudduk eller större sjal. Den används endast av kvinnor som behöver täcka håret men även halsen och axlarna. Det går att köpa hijab både i butik och online.

 

Även om hijabs idag förknippas med kvinnor tillhörande muslimska samhällen så är dem faktiskt vanligt förekommande även i vissa kristna kulturer. Man kan till exempelvis se äldre grekiska eller bulgariska damer på landsbygden täcka sitt hår med en vacker sjal.  Observera att dessa inte täcker deras axlar likt hijab.
Begreppet hijab tillhör dock utan tvekan den muslimska kulturen och används av personer som är troende och följer Koranens föreskrifter. Exakt vad hijabs betydelse är berättas under nästa rubrik.
Hijabs betydelse
Har hijab någon speciell betydelse? Svaret är ett klart ja.
Enligt islam anses det olämplig att visa eller blotta vissa delar av manskroppen utomhus och under offentliga sammanhang. Dessa kroppsdelar kallas för awrah och är olika för män och kvinnor.
De flesta tolkningar av islam säger att kvinnans hår är en självklar awrah. En kvinna som visar håret anses inte ha ett anständigt beteende enligt deras religion.
Koranen föreskrifter lyder att kvinnor bör täcka hår, axlar och hals. Detta görs när de vistas utomhus. Med andra ord används inte hijab inomhus när kvinnan befinner sig bland sina familjemedlemmar.
Så hijab bidrar till att följa Koranens föreskrifter och även alla gällande sociala normer. Hijab är ett heltäckande plagg som kan i vissa länder kombineras med andra. Ett bra exempel är burkan. Plagget täcker hela kroppen, även ögonen och ansiktet och bärs oftast i en ljusblå färg.
Köpa hidjab online
Som det nämndes tidigare är det både enkelt och smidigt att köpa hijab online. I Sverige finns det en hel del nätaffärer som erbjuder ett brett sortiment av hijabs. Både färg och form kan anpassas till kvinnans egen smak och speciella önskemål.
Oftast kan man även använda sig av den sedvanliga returrätten om man inte gillar varan.
Givetvis går det att köpa hijabs även i vissa butiker vars målgrupp är just kunder från muslimska länder. När det kommer till hijab spelar det egentligen inte så stor roll ifall man väljer att handla online eller i en fysisk butik. Sjalen har samma storlek vilket minimerar risken av att den inte skulle passa en. Det enda problemet med att handla online är ifall man inte kan prova själva färgen, hur den passar ens egna ansikte, ögon och resten av klädseln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *